Ik start met een Happiness Project!

Geluk, wat is dat? Wat doet dat? Waarom hebben we het nodig? Hoe te vinden en hoe vast te houden? Iets waar ik vaak – onbewust – mee bezig ben en ik ben wat dat betreft niet de enige denk ik. Al jaren loop ik met het idee rond om een Happiness Project te doen. En nu voel ik: het moment is aangebroken.

Een Happiness Project, waisda?

Ik kreeg het idee van de auteur Gretchen Rubin toen ik las over haar eigen Happiness Project maar eigenlijk bestaat het concept al veel langer. Benjamin Franklin schreef ooit een boek over zijn eigen project. Concreet betekent het dat je gedurende een bepaalde periode (meestal een school- of kalenderjaar) op zoek gaat naar meer geluk in je leven. Dit is geen bucket list-shizzle. Het hoeft ook niet om hele grootse dingen te gaan. Het is een kwestie van niet enkel alles hebben om gelukkig te zijn maar het ook echt te zijn, te voelen. Gretchen deed 2 projecten en schreef er ook telkens een boek over. Gedurende een jaar, een thema per maand, zocht ze naar manieren om meer geluk te ervaren en meer in het moment te leven. Mijn favoriete leuze van haar? De dagen zijn lang maar de jaren zijn kort.

En wa nu?

Er verandert veel in mijn leven momenteel. Ik onderging een tijdje geleden een operatie. Binnenkort verhuizen we. Mijn carrière ontwikkelt zich in nieuwe richtingen. De afgelopen jaren zijn voorbij gevlogen en toch heb ik soms moeite om me te herinneren wat ik allemaal gedaan heb en vooral waar ik allemaal van genoten heb. Dat steekt. Want ik wil mijn leven niet beleven alsof ik naar een film kijk. Ik wil er middenin zitten. In het boek ’the 5 regrets of the dying’ is de nr. 1 bron van spijt die mensen ervaren op het einde van hun leven dat ze het niet geleefd hebben zoals ze zelf wilden. Te lang in de wachtkamer blijven zitten. Terwijl het juiste moment altijd NU is. En dus maak ik nu werk van mijn eigen Happiness Project.

Hoe beginnen?

Ik heb besloten dat ik – misschien wat onorthodox – mijn project wil starten in de maand juli. Want zei ik al: het juiste moment is NU? Ter voorbereiding ben ik aan het nadenken over de thema’s die ik gedurende het jaar wil tackelen en mijn persoonlijke 12 geboden.

De 12 geboden zijn de principes of parameters, een leidraad als het ware, volgens dewelke je je leven wilt vormgeven. In een brainstormsessie schreef ik al zo’n 3 pagina’s vol. En nu wil ik die dus herleiden tot 12 geboden die voor mij het beste resoneren en het meeste impact gaan maken.

Mijn voorlopige favorieten:

 1. Wees trouw aan jezelf.
 2. Vind het probleem. Denk in oplossingen.
 3. De elegantie zit hem in de eenvoud.
 4. Music, maestro!
 5. Ik kan alleen mezelf veranderen.
 6. Ben je al buiten geweest vandaag?
 7. Doe het nu maar gewoon.
 8. Wees dankbaar.
 9. Je hebt een hoofd en een lijf. Beiden zijn wijs.
 10. Creëer zonder verwachtingen.
 11. Zie het licht.
 12. Denk rijk en groots. Alles is overvloed.

Er is nog wat werk aan maar voorlopig ben ik hier al heel blij mee. Alle input is welkom dus deel ook gerust jouw 12 geboden of levenswijsheden met me.

En nu gedaan met schrijven en tijd voor actie. Er liggen hier nog wat klusjes op me te wachten. En aangezien 1 van mijn geboden is ‘Doe het nu maar gewoon’ weet ik wat te doen.

X-je

Photo by Sasha Freemind on Unsplash.