Zonet heb ik het laatste Kerstfeest van het jaar afgerond. De cadeautjes zijn uitgedeeld, het eten en drinken heeft de maag gevuld en de rust keert weer. En ik, ik bevind me in een filosofische bui. Is het te laat voor een Kerstboodschap? Ik heb er namelijk eentje klaar. Mag ik even?

Mijn boodschap draait om meer focus en rust. December is typisch de maand waarbij we terugblikken op het voorbije jaar en vol verwachting en goede moed uitkijken naar het aankomende jaar. We stellen doelen of maken voornemens, gaan van alles anders, beter, meer of minder doen en dromen luidop. Een vraag die de afgelopen jaren bij mij centraal is komen staan wanneer ik hierover mijmer is: Hoe wil ik dat mijn leven eruit ziet? En dat bedoel ik dan globaal. Hoe wil ik me voelen, hoe zien mijn dagen eruit, welke mensen lopen rond in mijn leven, etc.? En met dat beeld in gedachten stap ik dan het nieuwe jaar in. Niet met een to do-lijst die je na 20 dagen gefrustreerd laat varen maar met een duidelijk beeld – moodboard – van wat je wilt in je leven.

De reden dat ik dit zo doe en nu deel is omdat ik bewustzijn zo belangrijk vind. Pas op want ik ga hier begin prediken maar in welke mate kiezen mensen vandaag nog bewust voor het leven dat ze leiden? Wat hebben we nog echt in handen? Zijn we baas in ons eigen leven? Bepalen we zelf hoe we onze tijd spenderen, wie er in onze contactenlijst staat, etc.? Of laten we dit allemaal door de buitenwereld bepalen? Leven we vooral reactief dan zijn we volgens mij gedoemd tot een leven vol “Ik het het druk”, frustratie en opjagen en is het geen wonder dat we na de midlifecrisis nu ook de quarterlife crisis kennen in onze woordenboek. Allemaal goede zielen die niet het leven leiden dat ze zelf willen (had iets gelijkaardig toen ik 30 werd).

Essentie is voor mij zo’n belangrijk woord. Leven volgens je eigen essentie. Dat wat jou jou maakt. Dat wat de kern en zin van jouw bestaan vormt. Leef jij naar jouw essentie? Ken je je essentie √ľberhaupt?

Mijn vraag: Wanneer heb je voor het laatst nog eens volmondig ergens ja op geantwoord? Met vol bewustzijn en een smile van het ene oor tot het andere. Wat zijn die momenten? Welke personen? Welke gebeurtenissen? En stel je nu voor hoe je dat meer zou kunnen hebben in 2020 en wat je daarvoor zou moeten doen. Ik vind dat zoveel leuker dan te bedenken welk dieet ik nu weer ga volgen. ūüėČ

Een gelukkig leven is een zinvol leven. Een leven rond jouw essentie. Zo haal je op duurzame wijze geluk uit je leven op deze aardbol en alleen zo kan je anderen helpen, inspirereren, etc. De toverformule voor mij hier is ‘simplicity’. Eliminitie. Schrappen wat niet past. Uit je agenda, contacten, activiteiten, spullen, etc. Tot het overzichtelijk is en makkelijk in onderhoud. Tot het rust brengt. Tot het je bij je kern brengt.

In 2020 zal ik afstuderen als Coach (ken je al meteen √©√©n van de dingen die op mijn moodboard pronkt, hehe) en wil ik graag zo veel mogelijk mensen helpen een leven te leiden dat bij hen past. Zowel qua zingeving als qua omvang. Dus hopla, in 2020 op naar een leven dat je ‘past’ zou ik zeggen.

Tot hier de over-datum Kerstboodschap van de nog-in-wording Simplicity Coach.

X-je

Photo by Crystal de Passillé-Chabot on Unsplash