Minimalisme, al van gehoord? Misschien is het antwoord voor jou ja, misschien nee. Maar wat dan ook de definitie van minimalisme is eigenlijk heel individueel. Heeft het te maken met een leeg, wit huis hebben? Enkel als jij dat wilt. Moet je daar al je spullen voor weg doen? Enkel als jij dat wilt. Quoi?

Minimalisme laat uitschijnen dat je met een minimum van spullen moet zien te leven en rondkomen. Hoewel minimalisme in de praktijk inderdaad vaak inhoudt dat je je van overbodige spullen ontdoet is dat niet de kern van de zaak voor mij. Minimalisme wordt ook wel eens intentionalisme of essentialisme genoemd.

Intentionalisme

Intentionalisme heeft te maken met intentie. Om met intentie, heel bewust en doelgericht keuzes te maken in je leven en je leven als zodanig in te richten. Deze doelen kunnen voor iedereen anders zijn. Wil je graag veel reizen dan lijkt het me logisch dat hierdoor bepaalde keuzes maakt over hoe je wil wonen, hoeveel spullen je wilt in je huis, hoe je wilt werken en geld verdienen, etc. Het gaat erom dat je hier heel grondig naar kijkt en heel bewust voor kiest. Intentionalisme is ‘cutting the crap’ en recht op je doel afgaan. I’ve said it before: ‘Kiezen is genieten’.

Essentialisme

Essentialisme heeft te maken met essentie (du-uh). Ook dit is de ‘cut the crap- filosofie waarbij je je ontdoet van alle belast in je leven (zowel mentaal als materieel) om enkel de essentie over te houden. Dat wat jij hebt gedefinieerd als belangrijk in je leven. En trust me dat heeft vaker te maken met mensen dan met spullen. Naast bewust kiezen heeft dit voor mij ook te maken met puurheid, één van de sleutelwoorden van mijn levensstijl. Datgene where life is all about. Terwijl ik dit schrijf is het zondagochtend en zit ik nogal verkrampt in de zetel achter mijn laptop te schrijven. Mijn dochter zit links van me en heeft haar voeten over de mijne gelegd. Mijn zoon gebruikt mijn half opgetrokken knieën als ruggensteun om TV te kunnen kijken. En ik geniet daar zooo hard van. Vroeger zou ik dit moment misschien zelfs nog niet opgemerkt hebben maar doordat ik bewustere keuzes gemaakt heb, me afgesteld heb op mijn essentie (waaronder dus mijn bloedjes) ben ik nu gelukkig niet meer bezig met opruimen en online shoppen zodat ik dit actief waarneem en ervan kan genieten.

Minimalisme

Als je minimalisme heel letterlijk neemt, heeft het te maken met een leven met een minimum aan spullen. Cut the crap to the next level. Hoewel ik zelf veel baat heb gehad bij het ontspullen, mag het ontspullen zelf nooit een doel zijn. Het moet een manier zijn om je doel te bereiken zoals minder opruim en chaos waardoor je meer tijd overhoudt voor fijne momenten met je kinderen. Misschien ben je bekend met The Minimalists. Zij puren het concept van minimalisme helemaal uit en leven dit vrij letterlijk. Goed voor hen maar not for me. Ik gebruik de term om mijn levensstijl te omschrijven maar mijn huis heeft nog altijd meer spullen dan enkel datgene om te overleven. 😉

X-je

Photo by Philipp Berndt on Unsplash