Een relatie is niet altijd eenvoudig. Liefde is een werkwoord zegt men dan. En ik heb het hier zowel over een relatie met een partner als met jezelf. Soms zou je willen dat je er een handleiding bij gekregen had. Awel, waarom maak je er niet zelf één? 

Eén van de veel voorkomende fouten die we maken in een relatie is dat we van de ander verwachten dat deze ons door en door kent. Dat hij/zij te allen tijde zo ingetuned is op ons dat hij/zij weet wat we nodig hebben, willen horen, etc. Is dit realistisch? Ik denk het niet. Onderzoek toont aan dat we onszelf maar voor 5% kennen. 5%, mensen. Dat is quasi niets, peanuts, nada. Hoe kunnen we dan verwachten dat de ander ons 100% goed aanvoelt?

Een tweede illusie om te doorprikken is de veronderstelling dat wat we zelf willen de ander ook wel zal willen. Want ja, als intimiteit voor mij belangrijker is dan seks en mijn partner vult mij aan dan verkiest deze per definitie ook intimiteit over seks. Yeah, right. Want de wereld zit echt zo simpel in elkaar. Projectie heet dit en het is gevaarlijk. Je mag nog zo goed overeenkomen met je partner op het einde van de dag zijn jullie beiden toch anders bedraad. Die andere bedrading is meestal overbrugbaar wanneer jullie beiden in een goede bui zijn. Dan valt het zelfs niet op of is het perfect complementair. Maar wanneer je even in een dipje zit of je een klets in het gezicht gekregen hebt van het leven dan komen je primaire reacties en behoeften de kop opsteken. Dan word je grilliger en minder inschikkelijk in je drang naar persoonlijke bevrediging. En dan zouden er wel eens minder vlinders kunnen rond fladderen dan op jullie goede dagen. En dan is de trukendoos van de partner om jou weer op te beuren of andersom toch sneller leeg of verkeerd ingezet dan verwacht.

Hoe kan je hiermee omgaan? Communicatie natuurlijk. Praten en je verwachting uitspreken. Maar mag het misschien ook plezant en ludiek zijn? Schrijf een handleiding. Niets te uitgebreid. Een paar bullet points is voldoende. Of teken jezelf en zet er opmerkingen bij. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Wordt graag in mijn haar geaaid. Eens goed de hoofdhuid masseren. Is altijd welkom en wordt met veel appreciatie ontvangen en beantwoord.
  • Houdt van pralines (zonder alcohol), sushi, croissants, etc. Neem dit onverwacht voor me mee en je zit een happy meid.
  • Als ik in een slechte bui ben, wil ik ofwel rust ofwel kunnen ventileren. Ofwel zelfs beiden in willekeurige volgorde. Geef geen advies tenzij je wilt dat de hel losbarst.
  • Als ik huil, zit er maar 1 ding op. Neem me vast, aai over mijn bolleke en zeg: “Komt goed. Ik zie je graag.”

Zo’n lijstje lijkt misschien voor sommigen onromantisch maar daar moet je je niets van aantrekken. Gooi de illusie over boord dat de ander je wel zal leren begrijpen. Dit kan heel lang duren en veel frustraties uitnodigen die je kan missen als kiespijn. Natuurlijk is de ander leren kennen een levenslange ontdekkingstocht en deel van wat het hebben van een relatie zo uitdagend maakt maar dat wilt niet zeggen dat je de ander en jezelf meer onrust moet bezorgen dan nodig is. Het is even onromantisch om voor het minste jezelf onbegrepen te voelen en ruzie te maken dan elkaar wat tips te geven over wat je wensen en noden zijn.

Houd het grappig. Vertel je lijstje aan elkaar. Neem er een goed glas wijn bij en maak er een ontspannen avond van. Of schrijf het op een briefje en stop het in de ander zijn portomonnee. Zie het als een cadeautje voor de ander en voor jezelf.

En vergeet niet dat het ook een goede oefening is om aan persoonlijke ontwikkeling te doen. Je wordt namelijk gedwongen om na te denken wat voor jou wel en niet werkt. En dat zal wel lukken als je moet opschrijven wat je graag eet maar al moeilijker zijn als je moet bedenken wat je nodig hebt als je verdrietig bent. Het is een zoektocht naar jezelf. En de parels van ontdekkingen die je doet, geef je vervolgens cadeau aan je partner zodat jullie een meer begripvolle relatie kunnen hebben. Van een win-win gesproken.

Ik ben benieuwd of jullie hiermee aan de slag gaan en wat er zoal op jullie lijstje zou terecht komen. Please share. En veel succes!

Photo by Jess Baily on Unsplash.